De Razende Reporter

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends!

Botox tijdens zwangerschap

In onze kliniek krijgen we regelmatig de vraag of een botox behandeling tijdens zwangerschap mogelijk is. Het korte antwoord daarop is: Nee. In het onderstaande stuk lees je meer over botox tijdens zwangerschap, botox en borstvoeding en welke huidbehandelingen er wèl mogelijk zijn tijdens de zwangerschap in plaats van Botox.

Botox tijdens zwangerschap wordt afgeraden

Botuline Toxine (Botox) valt onder de geneesmiddelenwet wat betekent dat voordat het op de markt werd toegelaten, jarenlang onderzoek is gedaan naar de effectiviteit, bijwerkingen en complicaties. Over botox tijdens zwangerschap is er echter nog weinig bekend. Het besluit van de vakgroep van medisch cosmetisch artsen is daarom dat Botox tijdens zwangerschap wordt afgeraden. De cosmetische klinieken in Nederland volgen dit besluit.

Ik wist niet dat ik zwanger was, wat nu?

Het komt voor dat een cliënt al zwanger was tijdens een Botox behandeling, maar dit nog niet wist. Als dat voor u het geval is hoeft u niet direct in paniek te raken.

Ondanks dat er niet genoeg onderzoeken zijn gedaan om de veiligheid van Botox tijdens de zwangerschap te garanderen, zijn er wel een aantal onderzoeken die u wellicht gerust kunnen stellen. Li Yim en Weir 2010 [1] stellen in hun onderzoek “Botulinum Toxin and Pregnancy—A Cautionary Tale” dat het gebruik van Botuline Toxine relatief veilig is tijdens de zwangerschap. Ook stellen William en zijn team in hun onderzoek (2004) “Botulinum toxin type A therapy during pregnancy” [2] dat een een Botox behandeling tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op de gezondheid van het kind.

Ondanks dat er een aantal onderzoeken zijn gedaan over de veiligheid van Botox tijdens de zwangerschap raden wij u aan om uw (cosmetisch) arts te raadplegen als u erachter bent gekomen dat u zwanger was tijdens de behandeling.

Borstvoeding en Botox

Indien u na uw zwangerschap borstvoeding geeft moet u alsnog wachten met een Botox behandeling. Over de gevaren van het gebruik van Botox tijdens het geven van borstvoeding is helaas nog niet genoeg bekend, daarom raden wij een Botox behandeling tijdens de borstvoeding af.

Wat kan je wel doen tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer in de huid toe (Huidfonds, Huidveranderingen tijdens de zwangerschap, 2018), dit kan ervoor zorgen dat je kleine gesprongen vaatjes in je gezicht kan krijgen. Kies daarom voor een milde oppervlakkige behandelingen. Denk daarbij aan:

  • Gezichtsbehandeling,
  • Gezichtsmaskers,
  • en bijvoorbeeld een bindweefselmassage.

Wat mag niet tijdens zwangerschap

  • Botox mag niet tijdens de zwangerschap
  • Ook een filler behandeling mag niet tijdens de zwangerschap, de reden is ook hier dat er te weinig bekend is over de effecten.
  • Chemische peelings en crèmes met vitamine A worden ook afgeraden tijdens de zwangerschap.

Ervaren specialisten

Het is van groot belang dat u een botox of filler behandeling alleen laat uitvoeren door een ervaren en gecertificeerde arts. Let erop dat uw arts BIG geregistreerd is, bij voorkeur NVCG gecertificeerd (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en aangesloten bij de artsenfederatie KNMG.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken; er zijn onderzoeken gedaan naar het effect van een Botox behandeling tijdens de zwangerschap. Er zijn alleen in totalitair niet genoeg onderzoeken gedaan om met 100% zekerheid te kunnen vaststellen dat Botox geen invloed heeft op de zwangerschap en op de borstvoeding.

Literatuurlijst:

1. Li Yim, J.F.T., & Weir, C.R., (2010). Botulinum Toxin and Pregnancy—A Cautionary Tale. Strabismus, 18 (2), 65-66. https://doi.org/10.3109/09273971003793930

2. William, J., Newman, B.S., Thomas, L., Davis, M.D., Bismal, B., Padaliva, B.S., Cassondra, D., Covington, B.A., Chandler, E., Gill, B.S., Anna, I., Abramovitch. B.S.P., David Charles, M.D., (2004), Botulinum toxin type A therapy during pregnancy. Movement Disorders, 19 (11), 1384-1385. https://doi.org/10.1002/mds.20205

The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging en als beste getest door de Consumentenbond en met een 8,9 en 1.600 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling, neem dan contact met ons op. Wij hebben een kliniek in Amsterdam en in de regio Arnhem (Duiven). U kunt online een afspraak maken of bellen met 020-4638668 of ons bereiken per e-mail info@bodyclinic.nl.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 De Razende Reporter

Thema door Anders Norén