De Razende Reporter

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends!

77 procent werkende Nederlanders vindt welzijn belangrijker dan welvaart

6 op de 10 geeft aan dat de menselijke maat uit de samenleving is verdwenen
Muiden, 26 november 2020 – 77 procent van de werkende Nederlanders vindt welzijn belangrijker dan welvaart. Dit blijkt uit onderzoek van duurzame belegger Fair Capital Partners, uitgevoerd door Panelwizard, onder 1.104 mensen in loondienst. Van alle ondervraagden stelt 61 procent dat de menselijke maat uit de samenleving is verdwenen.
“De angst om ook maar iets van de Nederlandse welvaart te verliezen heeft de afgelopen decennia geleid tot een enorme juridisering en bureaucratisering van de samenleving, die zich uit in spreadsheet-management”, zegt Jan Willem Nieuwenhuys, directeur van Fair Capital Partners. “Werknemers moeten zich de hele dag verantwoorden, omdat werkgevers bang zijn voor ‘fouten’. Mensen komen nauwelijks nog toe aan hun ‘echte werk’; er wordt een samenleving gecreëerd die gestoeld is op wantrouwen.”

Menselijke maat verdwenen

Bovenstaande conclusie wordt ook bevestigd door het onderzoek, zo vindt maar liefst 61 procent van de respondenten dat de menselijke maat uit de samenleving is verdwenen. Met 73 procent geldt dit vooral voor respondenten tussen de 50 en 59 jaar oud. “Het is een veeg teken als mensen zich te veel een nummer voelen en verloren raken in allerlei onoverzichtelijke organisaties en processen”, aldus Nieuwenhuys. “De resultaten van ons onderzoek laten zien dat de tijd rijp is voor een herijking. Kiezen we voor het welzijn van mensen en zetten we in op een duurzame circulaire economie waarin de menselijke maat centraal staat of kiezen we voor nog meer welvaart met alle negatieve gevolgen van dien?”

Betere arbeidsvoorwaarden vitale beroepen

Hoewel de coalitiepartijen onlangs nog tegen een structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel stemden, vindt werkend Nederland dat er wel degelijk iets moet veranderen in de arbeidsvoorwaarden voor mensen met een vitaal beroep. Vooral vrouwen zijn met 81 procent van mening dat vitale beroepen betere arbeidsvoorwaarden moeten krijgen. Onder mannen bedraagt dit 75 procent. Nieuwenhuys: “Het coronavirus heeft pijnlijk duidelijk gemaakt welke beroepen van cruciaal belang zijn voor de samenleving en welke niet. Het is mooi om te zien dat er een herwaardering plaatsvindt van mensen met een vitaal beroep. Het is alleen te hopen dat het niet bij mooie woorden en een incidentele bonus blijft.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Fair Capital Partners onder 1104 Nederlanders van achttien jaar en ouder, werkend in loondienst. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, arbeidsparticipatie, regio en opleiding. Bij het beantwoorden van de stellingen konden respondenten per stelling aangeven of deze wel (eens) of niet (oneens) voor ze geldt, of niet van toepassing is (weet niet/ geen mening).

Over Fair Capital Partners

Fair Capital Partners belegt al sinds haar oprichting in 1990 op een maatschappelijk verantwoorde manier en is daarmee oprecht een pionier te noemen. Al vele jaren stimuleert het bedrijf duurzame ontwikkeling via haar beleggingen. De focus ligt op particulieren, families, stichtingen en verenigingen. De combinatie van vermogensbeheer en impact investing om de totstandkoming van een duurzame circulaire economie te versnellen is uniek in Nederland.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 De Razende Reporter

Thema door Anders Norén